top of page
  • Writer's pictureNémeth-Böcz Dorottya

Tanulási stílusok, kérdőív és tippek

Updated: Oct 17, 2020

Amint azt a cím sejteti, a következő cikk abban igyekszik segítséget és támpontokat nyújtani, hogy hogyan tanuljunk eredményesen. Ennek részeként egy tanulási stílus kérdőív is helyet kap a bekezdésekben.


Körülmények:

Mielőtt nekilátnánk tanulni, érdemes kicsit ráhangolódnunk.


- Fontos, hogy rend legyen körülöttünk, mert sokszor bármi (tényleg bármi) érdekesebb tud lenni, mint a tananyag. Éppen ezért csak az legyen körülöttünk, amire feltétlenül szükségünk van. A legjobb, ha telefonunkat is biztonságos távolságra helyezzük magunktól.

- Szellőztetés, szellőztetés, szellőztetés! Agyunk jobban forog, ha megfelelő oxigénellátást kap.

- Legyen elegendő fény a tanuláshoz. Ez szemünk megóvása mellett azért is fontos, mert a félhomály szépen lassan alvásra ösztönözhet minket elménk csiszolása helyett.

- Teremtsük meg azokat a körülményeket, amelyekről tudjuk, hogy fontosak számunkra. Például ha valaki csak csendben tud tanulni, próbáljon meg elvonulni egy zajtól távolabbi helyre.

- Amikor csak lehet, ülve tanuljunk.

- Fektessünk hangsúlyt a kiegyensúlyozott energia- és folyadékbevitelre!

-Maximum 45 percenként iktassunk be egy kis szünetet! Ilyenkor mozgassuk meg végtagjainkat, körözzünk fejünkkel párat.


Tanulási tippek:


Vannak olyan technikák, amelyek a tanulási stílusunktól függetlenül segítségünkre lehetnek, s amelyek közül jó eséllyel már használunk is párat.


Elemi tanulási technikák:


o szöveg hangos olvasása

o ismeretlen szavak jelentésének megkeresése o néma olvasás o elolvasott szöveg elmondása

o tananyaggal kapcsolatos kérdések megfogalmazása, majd azok megválaszolása o néma átismétlés o elmondás más személynek o magnófelvétel készítés és visszajátszás o ismétlés o beszélgetés a társakkal a témáról o kulcsfogalmak kiemelése o jegyzetelés


o A nagynak, szinte megoldhatatlannak tűnő feladatoknál segítségünkre lehet, ha kisebb egységekre, részekre bontjuk azokat. Érdemes felállítani egy ütemtervet is, mikor melyik részével foglalkozunk.


Tanulási stílus kérdőív:


Nagyon fontos, hogy ismerjük saját tanulási stílusunkat. Szitó Imre éppen ezért alkotta meg a Tanulási stílus kérdőívet, amely 7 stílust különböztet meg. Ezek a következők: auditív, vizuális, mozgásos, társas, csend, impulzív és mechanikus.

A kérdőívet IDE kattintva lehet le- és kitölteni.

Auditív tanulási stílus (érzékleti modalitás alapján)


Akire az auditív tanulási stílus a jellemző, az a verbális ingerekre figyel fel leginkább. Számára a fő információs csatorna a hallás, igényli a hangos gondolkodást . Önálló tanulás során kifejezetten kedveli, ha az elsajátítandó ismeretanyag szóban is elhangzik. Ha a tananyag nem rendelkezik audió résszel, érdemes, ha saját maga hozza azt létre, hangos felolvasással, esetlegesen annak rögzítésével.


Technikák:

- hangos olvasás

- ismeretanyag felmondása saját maga, vagy valaki más számára

- fontos információk rímbe szedése

- tanagyag rögzítése, visszahallgatása

- tananyag megbeszélése valakivel


Vizuális tanulási stílus (érzékleti modalitás alapján)


Ennek a tanulási stílusnak a képviselői leginkább a látottakra támaszkodnak a tanulás során. Számukra nem csak a rögzítés, hanem a felelevenítés is sokszor vizuális alapú. Gyakran idéznek fel információkat ábrák, képek, színek alapján. Ha a tananyag nem ábrával, akkor ajánlott, hogy ezt maga a tanuló hozza létre, hiszen a bevésődést már magának az ábrának a megalkotása, az olvasott anyag vizuális rendszerezése is segíti.

Technikák:

- tananyag olvasása

- fontos részek aláhúzása, kiemelése

- ábrák készítése

- gondolattérképek készítése

- kulcsszavak felírása

- színes ceruzák, tollak filcek használata

- idővonal készítése



Mozgásos tanulási stílus (érzékleti modalitás alapján)


Akire a mozgásos tanulási stílus jellemző, az a bevésődést cselekvéssel támasztja alá, így például jegyzeteléssel, vagy hevesen gesztikulálással, esetleg fel-alá mászkálással. Az anyag rögzítése ilyenkor ezekhez a mozdulatokhoz társul, amelyek sokszor jelentkeznek az ismeret felelevenítésekor is (ugyanolyan heves gesztikulációt létrehozva).


Technikák:

- tanulás előtt és szünetekben mozgás

- jegyzetelés

- mozgásos cselekvések

- memóriakártya gyártás

- interaktív és játékos tanulás

Társas tanulási stílus (társas környezet alapján)


A társas tanulási stílus képviselői akkor tudnak igazán hatékonyan tanulni, ha ezt társaságban teszik. Gyakran kérdeznek, aki aktívan részt vesznek egy közösségben, a problémákat megosztják a többiekkel, melyekre a megoldást együtt találják meg. Hasznosak számukra a tanuló csoportok vagy párok, a kooperatív feladatok. A tananyag megbeszélése, különböző nézőpontok összevetése segíti őket a tanulásban.


Csend, egyedül tanuló tanulási stílus (társas környezet alapján)


Vannak, akiket kifejezetten zavar mások jelenléte a tanulás folyamata során, hátráltató tényezőnek érzékelik őket. Nyugtalanítja őket, ha tanulás közben beszélgetés zajlik körülöttük. Amennyiben ilyen típusúak vagyunk, akkor igyekezzünk létrehozni magunknak egy olyan környezetet, ahol megteremthetjük magunknak a biztonságos és nyugodt tanulófészket, ahol megfelelően tudunk koncentrálni az elsajátítandó anyagra.


Impulzív tanulási stílus


Ebben az esetben a személy nem mérlegel, gyors, ám gyakran átgondolatlan válaszokat ad. Jellemző rájuk, hogy inkább intuitív módon éreznek rá a megoldásokra, nem szisztematikusan keresik a válaszokat, így néha nem is tudják megindokolni válaszukat, elmagyarázni az ahhoz vezető utat.


Mechanikus tanulási stílus


Erre a tanulási stratégiára a részletek megjegyzése jellemző. Ennek a tanulási stílusnak az ismeretek precíz, pontos rögzítését és reprodukciója a célja. Leggyakrabban magolás formájában fordul elő. A csak mechanikusan tanulók nem szeretik a hosszas gondolkozást igénylő feladatokat. Akkor a legbiztosabbak önmagukban, ha szó szerint megtanulnak mindent, gyakran olyan dolgokat, amiket nem is igazán értenek. Számukra a tanulás elsődleges célja a rövidtávú, minél pontosabb ismeretfelidézés.




Összességében az a legfontosabb, hogy az ember tisztában legyen saját tanulási stílusával, s ezek tükrében igyekezzen javítani saját stratégiáit, és próbáljon meg olyan technikákat találni, amelyek segítik őt az információ feldolgozásában és előhívásában. Tanuljunk meg tanulni!


 

Hivatkozások és további tájékozódási pontok


Szitó, I. (2005): A tanulási stratégiák fejlesztése. Iskolapszichológia 2. ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Tanárképzési- és Továbbképzési Központ, Budapest. 51-53.

368 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page