top of page
  • Writer's pictureNémeth-Böcz Dorottya

Az írás jótékony hatása

Updated: Oct 17, 2020

„A naplóírás (...) kísérlet arra, hogy értsük önmagunkat, mélyebbre lássunk önmagunk bensejébe, s hogy e mélységek tapasztalatával egy jobb eligazodásra sarkalljuk magunkat a világ megismerésében.” Hendi Ilma

Az írás lelki egészségre gyakorolt jótékony hatása régóta ismert és bizonyított. A következő pár bekezdésben szó lesz arról, hogy egészen pontosan miben is segít a naplóírás, és hogyan kezdjünk neki.


Milyen pozitív hozadéka van az írásnak?


Ahhoz, hogy papírra tudjuk vetni a bennünk zajló lelki folyamatokat, át kell gondolnunk érzéseinket, elmélyülnünk gondolatainkban. Gyakran nem egyszerű feladat megalkotni a mondatokat, megtalálni a szavakat, amelyek hűen tükrözik a belső élményvilágunkat. Ezen folyamat és munka során rendszerezzük gondolatainkat. Azáltal, hogy „külsővé” tesszük belső élményeinket, nehéz érzéseinket, csökkenhet a belső feszültségünk, az írás egyfajta szelepként működik. Emellett segítheti az események feldolgozási folyamatát is. A lecsendesedés és önmagunk felé fordulás nem ritkán szemléletváltással járhat. Megadjuk magunknak az esélyt arra, hogy észrevegyünk új szempontokat, válaszokat és megoldásokat, vagy addig fel nem ismert mintázatokat életünkben. Az előző sorok után talán nem is meglepő a következő érv a naplóírás mellett, amely az önismeretünk mélyülésének lehetősége. Tapasztalataink és gondolataink áttekintése segítheti az önreflexiónkat, továbbá az írás „énidős” tevékenységnek számít, mely során önmagunkra szentelünk figyelmet, kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk.

Hogyan írjak naplót?


Ha valaki még soha nem írt naplóbejegyzést, felmerülhet benne a kérdés, hogy mégis hogyan álljon neki, mit írjon le? A következő lépések ebben próbálnak segítséget nyújtani.


~ Fontos tudatosítani önmagunkban, hogy ez a bejegyzés magunknak készül. Nem kell hibátlanul írnunk, cenzúráznunk gondolatainkat. Tekintsünk úgy naplónkra, mint egy ítélkezésmentes és biztonságos helyre, ahová bármit leírhatunk.


~ A bejegyzést elkezdhetjük a következő példamondatok bármelyikével:

  • A mai napom / az elmúlt időszak…. (Milyen volt?)

  • Ebben a pillanatban… érzem magam. (Hogyan?)

  • ­ Azt szeretném, ha …(Mit?)

  • Úgy gondolom, hogy … (Mit?)

Természetesen ezek csak ötletek, bármivel elkezdhetjük az aktuális irományunkat.

~ Amennyiben elkalandoznak gondolataink, úgy érezzük, hogy elvesztettük a fonalat, és nem vagyunk benne biztosak, mit írjunk még le, olvassuk el mondatainkat, és ha tudjuk, folytassuk.


~ A bejegyzés lezárásához újra átolvashatjuk, amit írtunk, és megpróbálhatunk következtetéseket levonni, vagy válaszolni rá, például: „Ahogyan ezt olvasom, azt veszem észre/úgy érzem/feltűnt, hogy…”. Amennyiben van jövőre vonatkozó jótanácsunk magunk számára, azt is írjuk le, például: „A jövőben hasznos lenne…”, „ Azt tanultam ebből az eseményből, hogy…”.


~ Naplónkban írhatunk leveleket olyan személyeknek, akikkel úgy gondoljuk, lezáratlan konfliktusunk van, vagy akiknek nem tudtunk elmondani valamit, de már nincsen rá lehetőségünk.


~ A szabály az, hogy nincsen szabály! Ne rágódjunk rajta, leírjunk-e valamit, vagy sem! Mindennek helye van a naplónkban, ami számunkra fontos! Igyekezzünk szabadon és őszintén fogalmazni.


Pozitív gyakorlatok naplóíráshoz


­~ Írjunk össze legalább 3 olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk az életnek!


­~ Gyakran nehéz észrevenni az élet apró örömeit. Írjunk le a napunkból legalább egy pozitív dolgot (ez lehet akár csak annyi is, hogy sütött a nap, vagy hallottunk egy jó számot)!


­~ Írjunk le legalább három olyan tulajdonságot, amit szeretünk magunkban!


~ Írjuk le időben visszamenőleg is a számunkra örömteli eseményeket, kedvenc emlékeinket!


­~Amennyiben éppen nehéz élethelyzetben vagyunk, írjuk le, mi az, amit minden borús körülmény ellenére is jól csinálunk!


~­ 10 évet előreugrottunk az időben, boldogok és elégedettek vagyunk! Írjunk egy levelet mostani önmagunknak, amelyben bátorítjuk, támogatjuk, mellette vagyunk!


 

Hivatkozások:


31 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page