top of page
  • Writer's pictureNémeth-Böcz Dorottya

Döntési helyzetben

Updated: Oct 17, 2020

Életünk során számtalanszor kerülünk döntési helyzetbe. Az, hogy egy-egy döntés meghozatala mennyire könnyű vagy nehéz számunkra, számos tényezőtől függ (személyiségjegyeink, rendelkezésünkre álló információk mennyisége, kockázat mértéke, kimeneteli lehetőségek...) . A következőkben egy olyan technikával ismerkedünk meg, amely ezeket a döntéshelyzeteket hivatott megkönnyíteni.


A pro-kontra listáról talán már mindenki hallott. Ez egy listázási módszer, mely során egy helyzet pozitív és negatív oldalát hasonlítjuk össze. Összességében tehát azt írjuk le, hogy mi szól egy bizonyos döntés mellett, és mi az, ami ellene.


Ennél egy fokkal összetettebb technika a döntési egyensúly módszere. Ez egyfajta mátrixként is értelmezhető, ahol egy döntés minden oldalát és lehetséges következményét igyekszünk felmérni. Nincsen szükségünk hozzá másra, csak egy négy részre osztott lapra és íróeszközre. Az alábbi képen egy elképzelt szituáció mentén ismerkedhetünk meg a módszerrel.


Az elképzelt dilemma sokak számára ismerős lehet: megéri-e egy kapcsolatban maradni, vagy jobb lenne inkább kilépni belőle. Az alábbi mátrix segít számunka átgondolni az összes érvet és ellenérvet. Természetesen bármilyen más élethelyzetre is alkalmazhatjuk a módszert, amikor bizonytalanok vagyunk: megvegyünk-e valamit, váltsunk-e foci csapatot, csináltassunk-e tetoválást...


Ha még összetettebben szeretnék megvizsgálni helyzetünket, súlyozhatjuk is egyes érveinket, attól függően, hogy azok mennyire fontosak : 1-nem hangsúlyos érv, 2-közepesen fontos érv, 3- hangsúlyos, fontos érv. Ezeket a felosztott negyedenként összeadva számszerűsíthetjük is, melyik mellett mennyire nyomatékosak az indokaink.


16 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page