top of page
  • Writer's pictureNémeth-Böcz Dorottya

Hogyan bízzak jobban önmagamban?

A hétköznapok során számtalanszor találkozunk az önbizalom szóval, amely alatt sokféle dolgot értünk. Egy egészséges önbizalommal rendelkező embert a legegyszerűbben talán úgy írhatunk le, hogy hisz önmagában, a saját képességeiben, erejében, hogy képes arra, hogy elérjen dolgokat. Ehhez szorosan kapcsolódik az önértékelés fogalma is, ami pedig egyfajta gondolkozás, vélemény önmagunkról, az, hogy hogyan értékeljük önmagukat.


Miből sejthetjük, hogy valami nem stimmel ezen a területen?

- nem hisszük el, hogy sikerülni fog

- csupa rosszat gondolunk magunkról

- nem vagyunk elégedettek önmagunkkal

- úgy érezzük, hogy nincs miért büszkének lennünk önmagunkra


Sokan összekeverik az önbizalmat a nagyképűséggel, egoizmussal. A kettő azonban teljesen más. A nagyképűség abból fakad, hogy valaki másokhoz képest jobbnak érzi magát, hogy annak örül, hogy jobb másoknál. Míg a magas önbizalom esetén a saját sikereinek örül, nem annak, hogy másnak kevésbé megy jól. Az teljesen rendben van tehát, ha örülünk a saját sikereinknek. Legyünk büszkék arra, amit elértünk!


Miért jó, ha van önbizalmunk?

- jobban tudunk teljesíteni az iskolában, munkahelyünkön

- könnyebben merünk új barátokat szerezni

- segít elérni a céljainkat

- jobb a közérzetünk, stb.


Nagyon sok előnye van, ha bízunk önmagunkban. A következőkben néhány tippel ismerkedhetünk meg azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk önértékelésünk növeléséért.


Fogadjuk el önmagunkat!


Sokszor halljuk ezt a mondatot, és talán nem is mindig egyértelmű, hogy mit is jelent valójában. Az, hogy elfogadom magam, azt jelenti, hogy tudom, milyen vagyok, mi az, amiben jó vagyok, és mi az, ami kevésbé megy. Először is tehát ismerem magam. A jó tulajdonságainkkal sokkal könnyebb megbarátkozni, mint azokkal, amik nem annyira tetszenek magunkban. Azonban ha elfogadjuk ezeket is, akkor meglesz a lehetőségünk arra, hogy változtassunk rajtuk. Ha bevallom magamnak és elfogadom, hogy ez most nem ment/elrontottam/nem vagyok olyan jó benne, akkor a következő lépés az lehet, hogy elkezdek változtatni rajta. Hiszen lehet változtatni rajta.


Vállaljunk felelősséget önmagunkért!


A felelősség vállalása szorosan kapcsolódik az elfogadáshoz. Vállaljuk, ha valamit elrontottunk. Ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk elég jók, csupán azt, hogy ez a dolog most éppen nem ment. Ezzel a kezünkbe is került az irányítás, hiszen, ha mi rontottuk el, akkor tudunk is változtatni rajta.


Gondolkozzunk pozitívan önmagunkról!


Persze, persze, könnyű ezt mondani… Fontos azonban tudnunk, hogy minden nap tehetünk érte, hogy egy kicsit jobban menjen. A nehézségeink ismerete nem azt jelenti, hogy állandóan azokra kellene koncentrálnunk. Gondoljunk azokra a dolgokra, amik jól mennek, amiket szeretünk önmagunkban, amiket elértünk, amikre büszkék lehetünk. Néha jól jöhet egy kis emlékeztető is ezekre. Például készíthetünk magunknak egy dicsőségfalat/dicsőség füzetet, ahová felírhatjuk, mik azok, amiket elértünk. A listánkat , amilyen gyakran csak tudjuk, egészítsük ki új dolgokkal. Így ha ránézünk, emlékeztetni fog minket, hogy milyen sok mindenre lehetünk büszkék.


Legyenek céljaink!


Nagyon fontos, hogy legyenek rövid- és hosszútávú céljaink. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy tudjuk, merre akarunk elindulni, hogy mit kell tennünk, iránymutatásként szolgálnak. A célok segítenek abban, hogy fejlődjünk. Ha elértük egy célunkat, örülhetünk a sikerünknek. Legyünk büszkék rá!


Ne másokhoz mérjük magunkat!


Sokan esnek abba a csapdába, hogy másokhoz mérik magukat. Az osztálytársamnak jobb lett a matek dolgozata, a csapattársam több gólt rúgott, stb. A csapda ebben az, hogy mindig fogunk találni valakit, aki valamiben eredményesebb nálunk, és ha másokra koncentrálunk, nem fogjuk meglátni a saját fejlődésünket. Lehet, hogy az osztálytársunk jobb nálunk matekból, viszont magyarból a nyomunkba se érhet. A másik csapda abban, ha másokhoz mérjük magunkat, hogy mások sikereiben gyakran nem látjuk/vesszük észre azt, hogy ők mennyi erőfeszítést tettek azért, hogy ezt elérjék, már csak a végét, a sikert látjuk. Így tévesen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nekik bezzeg milyen könnyű. Mások sikerei mögött is sok munka van. A legjobban tehát azt tesszük, ha önmagunkhoz hasonlítjuk magunkat. Így láthatjuk, hogy honnan indultunk, és mit értünk el.


Kerüljük azokat, akik rossz hatással vannak ránk!


Nagy valószínűséggel mindenki környezetében akad olyan, akiknek a közelében mindig rosszul érzi magát, akik rombolják az önbizalmát, nem építő kritikákat fogalmaznak meg vele szemben. Jobb őket kerülni, és a körülményeinkhez mérten a lehető legkevesebb kapcsolatot tartani velük.


Gyakoroljuk!


Mint az élet számos területe, és sok készség, úgy az önbizalom növelése is sok gyakorlást igényel. Oda kell figyelni rá, új dolgokat kipróbálni és nem feladni. Nem baj, ha nem megy elsőre, próbáljuk újra!




 

Források, további tippek:

17 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page