top of page
  • Writer's pictureNémeth-Böcz Dorottya

Mit tehetünk lelki egészségünkért járvány idején?

Updated: Oct 16, 2020

A következő néhány bekezdésben olyan témákról lesz szó, melyek támpontként szolgálhatnak a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetben. Mindenekelőtt fontos elismernünk, hogy ez egy merőben új helyzet, amely felborítja az eddig megszokott életvitelünket, ezáltal már önmagában is jelentős szorongás-forrás. A szituáció ismeretlenségéből adódik, hogy eddig ilyennel még nem kellett megküzdenünk, nincsenek rá jól bevált megoldásmintáink, lélektani szempontból krízishelyzet. Ez a krízis egyszerre áll fent a világ számos pontján, szinte mindenkire hatással van, együtt éli át az emberiség. Mindenki részéről hatalmas alkalmazkodást igényel, új megküzdési stratégiák és készségek kialakítását. Éppen ezért, rendkívül fontos, hogy megértéssel és támogatással forduljunk egymás irányába.


Érzések és érzelmek kavalkádja


A kialakult krízishelyzetben számos érzés kavaroghat az emberben. Nehézséget jelenthet a bizonytalanság, a szociális elszigeteltség és az izoláció, karantén kényszere is. Természetes és érthető, hogy a jelenlegi helyzet aggodalmakat kelt mindannyiunkban, bizonytalanságot, szorongást élünk át.


Már maga az izoláltság is egy jelentős feszültség forrás, amely stresszre válaszként jelentkezhet frusztráltság, félelem, szorongás, düh, agresszió, vissza-visszatérő negatív gondolatok, depresszió, unatkozás, irritáltság a tájékoztatás hiányosságai/ különféle szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei/ anyagi veszteségek gondjai, vagy a fertőzöttség megbélyegzettsége miatt.


Szorongás a COVID-19 vírussal kapcsolatban


A betegséggel kapcsolatos szorongást két tényező váltja ki :

1. A veszélyforrás sok szempontból ismeretlen.

2. Egyelőre még nincsenek az ilyen jellegű veszély kezelésére eszközeink.


A szorongás ellenszere ebben az esetben tehát az, hogy amennyire csak lehet, meg kell ismernünk a vírust és a hatásait. Igaz, hogy a koronavírusról sok mindent nem tudunk még, de már rendelkezünk róla pontos és hiteles információkkal is.


A rendelkezésre álló információk alapján számba tudjuk venni, hogy milyen eszközeink vannak a védekezésre. Ezekről a hivatalos tájékoztatásért felelős média-felületeken is kaphatunk információkat (például: kerüljük a tömeget, gyakran és alaposan mossunk kezet…). Ezek ismerete esélyt ad továbbá arra, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatottak, és amennyire csak lehet, a kezünkbe tudjuk venni a helyzet irányítását!


Ugyanakkor, mint az élet számos területén, itt is rendkívül fontos a mértékletesség, továbbá az is, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk! Könnyen a megnyugvás ellentétét érhetjük el egész napos, nem megbízható cikkek olvasgatásával.


Mit tehetünk lelki egészségünkért?


Érzéseink elfogadása és társas támasz


Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal. Próbáljuk meg felismerni és elismerni érzéseinket. Feltehetőleg nagyon sokan érzik magukat hasonlóan. Biztosítsunk magunk számára teret negatív érzéseink megosztására.


Ha úgy érezzük, hogy a lelki életünk nehézségeivel nem tudunk egyedül megbirkózni, mindenképpen kérjünk segítséget! Megkérhetünk valakit a környezetünkből, hogy beszélgessen velünk, vagy csak hallgasson meg minket. A negatív érzések, gondolatok megosztásával csökkenthető a belső feszültség, ezáltal pedig akár másoknak is segíthetünk kifejezni, amit eddig ők sem tudtak kivel megosztani.


Aktív életmód és rutinok megtartása, feladatok és célok kijelölés


Amennyire csak tehetjük, maradjunk aktívak az izolációban is, tartsuk meg a korábbi rutinjainkat! Lehetőleg ugyanúgy fix időben keljünk fel, mint amikor iskolába, munkába mentünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen ugyanakkorra állítsuk be az ébresztőt, mint eddig. Állítsunk fel egy ésszerű és tartható rutint. Öltözzünk fel (bármennyire is csábító egész nap pizsamában lenni), és tartsuk be a megszokott étkezési, tisztálkodási, pihenési időpontokat is!


Segítség lehet, ha megtervezzük napirendünket, felállítunk magunk számára napi feladatokat és célokat, bármely aprók legyenek is. Ezek teljesítésekor produktívnak érezhetjük magukat, tudatosul bennünk, hogy haladunk életünkkel.


Kapcsolattartás


Mindenképpen tartsuk fent a kapcsolatot az online térben azokkal a szeretteinkkel és barátainkkal is, akikkel nem egy háztartásban élünk! Ezt számos oldalon és applikáción keresztül megtehetjük, akár videón is láthatjuk őket. Kifejezetten keressük azokat, akikről tudjuk, hogy egyedül vannak. Azoknak pedig, akik egyedül érzik magukat, fontos tanács, hogy ne csak várják a megkeresést, hanem maguk is kezdeményezzék a kapcsolatfelvételt!


Tudatosítsuk magunkban, hogy mi minden áll a mi irányításunk alatt!


Különösen megterhelő a jelenlegi helyzetben, hogy kontrollvesztettnek érezhetjük magunkat. Be kell látnunk, hogy ez az élet bizonyos területeire valóban igaz. Ugyanakkor számos dologról dönthetünk mi!

Próbáljunk összeállítani erről egy listát! (Egy kis segítség: Dönthetek arról, hogy a pozitív vagy negatív dolgokra figyelek inkább., Bármikor mosolyoghatok., Én döntöm el, hogy kérek-e segítséget, és ha igen, kitől., Én befolyásolom a döntéseimet.)


Öröm, pozitív életszemlélet, közösségi felelősségvállalás


Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban és másokban is, hogy a karantén elfogadásával és szabályainak betartásával jót teszünk önmagunknak, de egyúttal másoknak is! Csökkentjük vele a fertőzés veszélyét, vigyázunk egymásra. Hálát érezhetünk azok iránt, akik az önkéntes vagy előírt karantén betartásával felelősséget vállalnak a közösségünkért!


Ha a saját eszközeinkkel segíteni tudjuk ebben az időszakban embertársaink életét, vagy bármilyen civil kezdeményezést, az különleges közösségi tett!


Bármennyire nehéz és szokatlan is a mostani időszak, ne felejtsünk el örülni annak, aminek örülni lehet, és ne veszítsük el a humorérzékünket! Szerencsére vannak kiváló humoristáink, akikre ebben számíthatunk (Kovács András Péter egyik videója a téma kapcsán: https://www.youtube.com/watch?v=nHlVrXVBQJA).


Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy a jelenlegi krízishelyzet nemcsak nehézségeket támaszt, hanem esélyt ad arra, hogy az emberiség újfajta viszonyulást alakítson ki az élethez és az embertársaihoz. Sokat fogunk tanulni ebből az időszakból.


Különféle szorongásoldó módszerekről olvashat a honlap egy másik bejegyzésén is: Szorongásoldó technikák


A távoktatás ideje alatt is van lehetőség iskolapszichológusi konzultációra, online formában. Időpontot a boczdorka@gmail.com email címen tudunk előre egyeztetni. Erről bővebben a Kapcsolat menüpontra kattintva tud tájékozódni.



 

Amennyiben úgy érzi, hogy azonnali lelki segítségre van szüksége, kérem, hívja az alábbi telefonszámok valamelyikét (anonim és ingyenes telefonszámok) !

  • Kék vonal: 116-111 (non stop hívható gyermekeknek és fiataloknak, 24 éves korig)

  • Ifjúsági lelki elsősegély: 137-00 (hétköznap 17-21 óra között hívható minden korosztálynak - a vonal neve ellenére)

  • Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) : 116 123 (non stop hívható minden korosztály számára)

  • Pécsi SOS ÉLET Telefonszolgálat: 06 80 505 390 ( minden nap 19:00 - 7:00 között hívható krízisben levők számára)

További pszichológiai segítséget kaphat:

  • A koronavírus járvány kapcsán elindult egy önkéntes pszichológusokat tömörítő kezdeményezés, erről a www.pszi.hu weboldalon tájékozódhat.

  • Egészségügyi dolgozók számára mentális segítséget nyújtó önkéntes szakember csapat: Mental for Doctors Facebook oldal.


 

Az összeállításhoz felhasznált hivatkozások, ahol további információkat is olvashat:




42 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page